Veel gestelde vragen
U weet niet meer precies wat er op uw films, video’s of dia’s staat. Is daar een oplossing voor?
Ja, wij hebben twee oplossingen:
1. Wij scannen al het materiaal, waarna wij voor u een film maken aan de hand van uw scène-selectie;
2. U huurt van ons een filmviewer, videospeler of diasorteerraam. Wij leggen u uit hoe het werkt en wij sluiten het bij u thuis aan *). Wanneer u besluit dat wij het beeldmateriaal mogen digitaliseren, wordt de huur in mindering gebracht op de eindprijs.
*) Deze service bieden wij binnen de regio Kennemerland, Haarlemmermeer en De Bollenstreek.
Hoe kan ik mijn beeldmateriaal het beste aanleveren?
Natuurlijk wilt u het liefst uw films op een chronologische volgorde op uw harddisk of USB stick hebben. Daar willen wij graag bij helpen, U hoeft later minder te zoeken.
Om die chronologische volgorde te maken, kunt u thuis alvast even kijken wat er op de verpakking van de films of tape staat; als er een jaartal op staat, is dat prima. Als er bijvoorbeeld op staat ‘eerste verjaardag van …’ – kunt u daar een jaartal bij schrijven: die weet u beter dan wij!
Ook is het handig als u belangrijke data even noteert: uw trouwdag, geboortedatum(s) van kinderen, verjaardagsfeest van opa en/of oma, etc.
Bij het verwerken van het beeldmateriaal houden wij rekening met deze datums en geven wij uw film een bestandsnaam die begint met een jaartal. Dan komt het vanzelf op de juiste volgorde te staan.
Als de volgorde helemaal bekend is, mag u ook volgnummers op uw films zetten, dan houden wij die volgorde aan.
Komt u daar niet aan toe? Bespreek het dan met ons en zoeken we een oplossing.
In films staan scenes die er uit moeten. Kan dat?
Allereerst moet een film volledig gescand zijn om te zien welk beeldmateriaal moet blijven en wat weg moet.
Wanneer een film gescand is, kunt u met een eenvoudig hulpmiddeltje, dat u van ons krijgt, aangeven welke scenes verwijderd moeten worden.
Daarna kunnen wij als maatwerk de stukjes er uit halen die u aangegeven heeft.
Dit is geen standaard bewerking, hiervoor geldt een meerwerktarief dat wij met u bespreken als u er om vraagt.
Krassen restaureren in 8 mm smalfilm of 16 mm film
Door het vroeger veelvuldig afspelen van de films zijn door de tijd beschadigingen op het filmspoor ontstaan. Dit geeft soms nare krassen in beeld die storend kunnen zijn, juist omdat die beelden zo belangrijk zijn voor u.
Wij hebben de mogelijkheid om films te restaureren en in 95% van de voorgekomen gevallen kregen wij de krassen volledig weg.
Als u beeldmateriaal heeft wat u wilt laten restaureren, kunt u ons naar de mogelijkheden vragen.
Wat kan ik doen met mijn oude videocamera?
Oude camera’s hebben geen economische waarde meer, des te meer zijn ze welkom voor mensen die nog films hebben liggen. Zo’n camera kan nog gebruikt worden om te kijken wat er op de oude filmpjes staat.
U mag die camera aan ons geven en kunnen wij die – na controle op de goede werking – uitlenen aan anderen.
Daarmee hebben mensen ná u nog de mogelijkheid om te kunnen beoordelen welke films zij willen laten digitaliseren.
Amerstudio adviseert om al uw beeldbestanden ook op een aparte externe harddisk (of USB stick) te zetten.
Op dit moment is een van de veiligste oplossingen om het digitaal gemaakt beeld conserveren, het op te slaan op een portable harddisk.
Er zijn veel soorten harddisks, maar lang niet elke harddisk is geschikt voor het kijken van films. De goedkopere schijven, ook veel USB 2 of oudere USB 3 schijven, zijn te langzaam, waardoor de schijf gaat bufferen. U ziet dan dat vervelende “wacht-rondje” op uw beeld.
Wij hebben onderzoek gedaan onder de portable harddisks en wij hebben een professionele schijf gevonden die voldoet aan de strenge eisen. Als u films door ons laat digitaliseren, kunnen wij deze op zo’n harddisk zetten. Wij hebben deze schijven in voorraad.
Kan ik mijn bestanden niet beter op een SSD-schijf zetten?
Dit is een vaak gehoorde vraag en tot nu toe – 2024 – adviseren wij nog steeds om data op een “draaiende” harddisk te zetten. Lang niet alle schijven zijn geschikt voor het afspelen van films.
Wij kunnen u een harddisk leveren die beter is dan een SSD-schijf en die speciaal gemaakt is voor het weergeven van filmmateriaal.
Ik weet het, er zijn schijven en sticks die iets goedkoper zijn, maar na 10 minuten film kijken kan de schijf of stick gaan “bufferen” en moet u wachten op de volgende 5 minuten film. Daarna gaat het bufferen opnieuw beginnen, enz.
De schijven en sticks die wij leveren hebben dit niet: die zijn geschikt voor film en voor langdurige opslag. Ook hier geldt weer: goedkoop is duurkoop.
Ik heb toch al DVD’s waar de bestanden op staan, waarom moet ik ze dan nog een keer hebben?
De films die u aanlevert, worden gescand naar een digitaal bestand. Dit is de beste versie die er is. Om er een DVD van te maken worden die bestanden omgevormd. Van deze DVD bestanden kan later geen nabewerking gemaakt worden.
Ook is sinds 2018 de DVD-speler al ver op zijn retour; ze worden nauwelijks meer aangeboden in winkels. Wat nog te koop staat is ‘uitverkoop’ en kan bij defect meestal niet meer hersteld worden.
Heeft een DVD een lang leven?
Veel eigen gemaakte DVD’s die op pc’s gebrand zijn blijken na verloop van jaren het niet meer te doen. Als een DVD het niet meer doet, kan deze als verloren worden beschouwd. Als een eigen gemaakte DVD nog afspeelbaar is, kunnen wij er nog een digitaal bestand van maken, voordat het te laat is.
Wij branden de DVD’s weliswaar op een professionele brander, waardoor DVD’s langer meegaan, maar, eerlijk is eerlijk, ook daarmee is er geen garantie op een eindeloos leven van de DVD.
Een interessant artikel kunt u lezen onder de volgende link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Disc_rot
Deze site is in het Engels geschreven. Wikipedia geeft meestal een pop-up ‘vertalen in Nederlands’. Als dat niet gebeurt, kunt u ook rechts klikken op de tekst, ziet u een regel: ‘vertalen in Nederlands’.
De eerste zin is vertaald:
“Disc rot is de neiging van CD of DVD of andere optische schijven onleesbaar geworden als gevolg van fysische of chemische aantasting. De oorzaken zijn onder meer oxidatie van de reflecterende laag, fysieke slijtage en slijtage van de schijf, reacties met verontreinigingen, beschadiging door ultraviolet licht en het losraken van de lijm die wordt gebruikt om de lagen van de schijf aan elkaar te hechten.”
DVD’s en CD’s die nog afspeelbaar zijn kunnen wij digitaliseren en op een USB stick of harddisk zetten. Informeer naar de mogelijkheden.
Wat kan ik doen om mijn DVD’s te redden?
Wij kunnen met onze apparatuur een DVD nog uitlezen en er een nieuw digitaal bestand van maken. Ook het kwaliteitsverlies wat ontstaat door het branden van een DVD, kunnen wij vaak nog verbeteren.
Het nieuwe digitale bestand kunt u, zonder tussenkomst van een DVD-speler of Media-player rechtstreeks op uw televisie, pc of laptop afspelen.
Wat kan ik met die originele bestanden doen ?
U kunt deze bestanden op een eigen, of door Amerstudio te leveren, harddisk of USB stick laten zetten. Deze bestanden kunnen nagenoeg onbeperkt bewaard blijven. Zo kunt u ze later opnieuw gebruiken. Dit komt wel voor bij bruiloften en jubilea, waar filmmateriaal van vroeger wordt hergebruikt. Ook als de huidige DVD-spelers verdwenen zijn, kunnen de bestanden op bijvoorbeeld een computer of Smart-TV worden afgespeeld.
Als een DVD schijfje beschadigd raakt, kan met deze harddisk- of usb-bestanden een nieuwe DVD gemaakt worden.
Hoe groot moet die harde schijf of harddisk zijn ?
Afhankelijk van de hoeveelheid filmmateriaal moet een schijf in ieder geval voldoende ruimte hebben om alle bestanden te kunnen opslaan. In veel gevallen is 500 Gb of 1 Tb voldoende. Echter, er is bijna geen prijsverschil meer tussen deze twee formaten. De ruimte die over blijft op zo’n harde schijf is altijd handig om bijvoorbeeld toekomstige films en foto’s en andere gescande documenten er bij te zetten.
Hoe kan ik de harde schijf het best bewaren ?
Wij adviseren om de harde schijf en de DVD’s gescheiden van elkaar te bewaren. Na een calamiteit kunt u dan terugvallen op een van beide media.
De schijf moet op een veilige plaats worden bewaard, niet in de buurt van geluidboxen, magnetrons of andere apparatuur die met straling of magnetisme werken.
Wij leveren een goede kwaliteit professionele portable harde schijven en USB sticks. Deze materialen zijn door ons getest en geschikt bevonden voor de langdurige opslag van film- en fotomateriaal. Deze zijn van het type USB 3.0 en hebben een uitstekende capaciteit om films op uw televisie te bekijken.
Het is verstandig om af en toe (4-6 x per jaar) de harddisk op uw computer of TV aan te sluiten. De schijf wordt dan geactiveerd, waardoor de levensduur verlengd wordt.
Ook raden wij u aan om de gehele inhoud van uw harddisk buitenshuis te bewaren, bijvoorbeeld op een computer van familie of vrienden, of in the cloud. Als er een calamiteit voorkomt waardoor uw films verloren raken, heeft u elders altijd nog een kopie.
Wat gebeurt er met mijn films als het werk klaar is?
Na het afleveren van uw werk worden Uw filmbestanden door ons één maand bewaard op een beveiligde server. In die tijd kunt u controleren of alles naar wens is gegaan. Als wij niets van u horen, worden uw bestanden verwijderd van de server. Zo kunnen uw films bij ons nooit in verkeerde handen terecht komen. Amerstudio geeft u in de Algemene Voorwaarden de zekerheid dat geen kopie van uw materiaal achterblijft. Uw privacy is daarmee gewaarborgd.
Ik heb geen behoefte aan een kopie van mijn bestanden. Wat nu?
Ook als u geen harddisk- of usb kopie heeft, zullen uw bestanden na een maand na aflevering verwijderd worden. Amerstudio geeft u in de Algemene Voorwaarden de zekerheid dat geen kopie van uw materiaal achterblijft. Uw privacy is daarmee gewaarborgd.
Verzendkosten
Naast onze regionale ophaal- en brengservice (Kennemerland, Haarlemmermeer en De Bollenstreek) kunt U uw films, video’s en dia’s bij ons brengen, Als u werk wilt brengen of afhalen, kunt u hiervoor het beste een afspraak met ons maken: wij zorgen dat dit corona-proof kan en dat wij tijd voor u hebben. Voor onze haal- en brengservice brengen wij géén kosten in rekening.
Uw films, video’s en dia’s kunt u ook toezenden per post. Zorg ervoor dat het deugdelijk verpakt is. Bij deze keuze kunnen wij u een voor-geadresseerd en geregistreerd label mailen waarmee u eenvoudig uw zending zonder betaling bij een Post.nl punt kunt aanbieden.
Bij een order waarbij de scankosten lager zijn dan € 100,–, betaalt u aan ons een bijdrage van € 5,– per zending. Zijn de scankosten hoger dan € 100,–, nemen wij de verzendkosten geheel voor onze rekening.
U kunt uw zending aanbieden bij Post.nl, waar het label wordt gescand. U krijgt een bewijs van afgifte met een 3S-code, waarmee kunt u uw pakket volgen op Track & Trace. Zodra uw zending met ons label is aangeboden, kunnen wij het ook volgen. Hiermee is een stuk zekerheid gecreëerd waarmee uw zending niet buiten beeld kan raken en veilig bij ons – en later bij u – zal aankomen.
Staat uw vraag hier niet bij?
Neem gerust contact op met ons!
— via het contactformulier,
— telefonisch: 06-22 54 97 80 of
— per e-mail: info@amerstudio.nl
08-01-2024